Serwatka, co to jest?

Często nabywając biały ser odcedzamy go i wylewamy znajdującą się w twarogu ciecz. Przeprowadzone badania badaczów, przyznają to co nasze babcie wiedziały od dawna. Wiedzieli o tym, zarówno ludzie przeszłych epok, łącznie ze starożytnością. Ciecz ta, to serwatka. W jej składniki wnika w zasadzie woda, jednak także cukier mleczny, białka i sole mineralne. Artykuł ten można kupić w sklepach w formie sproszkowanej, którą jest dozwolone dołożyć do jogurtu, wyrobów cukierniczych, mięs. Co pociągające serwatkę, po odebraniu jej laktozy i wykorzystaniu właściwych substancji można wykorzystać do produkcji szampana.
Wielokrotnie kupując „białej barwy ser” filtrujemy go i wylewamy znajdującą się w twarogu ciecz. Ostatnie badania naukowców, przyznają to co nasze babunie wiedziały od dawna. Wiedzieli o tym, także obywatele przeszłych epok, łącznie ze starożytnością. Woda wytrącona z produktu, to serwatka. W jej skład wnika po największej części woda, ale zarówno cukier mleczny, białka i sole mineralne. Wytwór ten można kupić w sklepach w formie sproszkowanej, którą jest dozwolone dołożyć do jogurtu, wyrobów cukierniczych, mięs. Co ciekawe serwatkę, po pozbawieniu jej laktozy i wykorzystaniu sposobnych substancji można spożytkować do produkcji szampana.

Advertisements

Możliwość komentowania jest wyłączona.

%d bloggers like this: